Marcello Mutti, chef för det historiska företaget från Parma som specialiserat sig på bearbetning och konservering av tomater, har avlidit vid 83 års ålder, enligt italienska medier.
Marcello Mutti föddes på juldagen 1940 och utexaminerades från fakulteten för ekonomi och handel.Han gifte sig med Angelita Rossi, som han träffade under sin studietid.I detta äktenskap föddes Francesco, som sedan 1994 är VD för Mutti.
’Min far gick bort i det hus där han föddes.Huset inom företaget’, sade han till pressen.
Enligt Corriere della Sera förknippas Marcello Mutti med en innovation som drev företaget, som grundades 1899, framåt.Han bestämde sig för att sälja tomatpuré i flaskor som en garanti för transparens och produktkvalitet.
Denna produkt har på så sätt blivit en av symbolerna för ’Made in Italy’.
Enligt italienska medier är Mutti – Industria Conserve Alimentari (Mutti Food Preservation Industry) ett företag som är etablerat och specialiserat på konserverade livsmedel, särskilt inom tomatsektorn.Företaget har sitt säte i Basilicanova, en by med cirka 3 000 invånare i kommunen Montechiarugolo i provinsen Parma.Företaget grundades 1899 av Callisto och Marcellino Mutti, under namnet ’Fratelli Mutti’, och specialiserade sig på tomatkonserver.
År 1994 blev Francesco, Marcellos son, VD.Mellan 2004 och 2015, på bara 11 år, ökade företagets intäkter från 44 miljoner euro till cirka 234 miljoner euro.Förra året uppgick nettoomsättningen till 665 miljoner euro med 525. 000 ton bearbetade tomater samma år.
Muttis produkter finns i stormarknader över hela världen, även i Rumänien.